jueves, 2 de diciembre de 2010

Art solidari amb Chiapas a Reus

Aquests 3 i 4 de desembre es realitzarà el Mercat d’Art Solidari, organitzat per la regidoria i el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, a la Sala Fortuny del Centre de Lectura de Reus. Els diners recollits aniran destinats a la Casa del Caminante Tatic Samuel a Palenque, Chiapas
El flux migratori a la frontera sud de Mèxic es dóna principalment pel conducte ferroviari i en quantitats variables que en ocasions arriba a ser aproximadament entre 300 i 500 persones en un viatge, el trajecte el realitzen als sostres dels carros de càrrega del tren, a la intempèrie. A vegades van caminant per les vies quan no passa el tren. Segons els seus propis testimonis, en cada viatge una mitjana de 3 persones s’accidenten i desgraciadament són freqüents les caigudes ocasionant ferits, mutilats i fins i tot morts.

Seguir leyendo en Más información

Dels grups que passen predominen persones d’Hondures, El Salvador, Guatemala, i d’altres països d’Amèrica Llatina, la majoria són joves i menors d’edat, a banda hi ha moltes dones amb nens petits o embarassades. Les autoritats migratòries i altres elements de la policia a més de perseguir-los els extorqueixen prenent-los-hi els pocs diners que porten i el mateix fan els “polleros”, persones que trafiquen amb els immigrants en conxorxa amb les autoritats. Les dones pateixen violacions i poden ser segrestades per passar a les xarxes de prostitució.
A l’estació de Pakalna, Palenque, es troba la segona estació del tren en territori mexicà  i és on el tren s’atura més temps per proveir-se de combustible, és aquí on els immigrants busquen avituallament, aigua, aliments i suport, ja que vénen amb condicions físiques molt dolentes. El dia 20 de setembre de 2008, els voluntaris de la parròquia de Palenque van llogar una petita casa de fusta on es van fer tres habitacions, amb 3 banys i unes dutxes, amb el més elemental, per poder cobrir les necessitats bàsiques i donar atenció mèdica i psicològica a les persones que van arribant. Li van posar el nom “Casa del Caminante Tatic Samuel”. En aquesta casa es va donar suport als immigrants durant un any i mig, però la seva situació al costat mateix de les vies la feia poc segura, i va ser presa pels “maras salvatrucha” bandes dedicades al crim organitzat i pels zetas, grups paramilitars que fins fa uns mesos van estar al servei del cartel del Golfo, però que ara controlen el tràfic de drogues, d’armes i de persones. Davant d’aquesta situació la parròquia de Palenque es va replantejar el projecte i van decidir amb el suport dels voluntaris i de la diòcesi adquirir un terreny una mica més apartat de les vies. La primera fase del projecte ja està feta, s’ha tancat el terreny amb blocs de formigó per garantir la seguretat.La prioritat ara és aconseguir els suports necessaris per construir una casa de bloc de formigó, segura, amb els espais necessaris per poder atendre en les millors condicions possibles a tota la gent que passa per allà. La casa constarà de cuina, menjador, habitacions, banys i una bodega on poder tenir reserves de menjar, roba i tot el necessari. També és farà un petit dispensari mèdic, i un espai d’assessoria legal on s’informarà als immigrants dels seus drets.

No hay comentarios: